13 marca

Chałka drożdżowa

Podczas niedzielnego śniadania delektowaliśmy się pyszną, domową chałką. Marzyłam o takim śniadaniu już dawno, a do przygotowania zmotywowała mnie Asia z bloga Grunt to przepis. Wymyśliła, że podczas weekendowego wypiekania będziemy mierzyć się z drożdżówkami pod różną postacią byle na słodko.


Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru do rozpuszczenia drożdży
460 g mąki pszennej
80 g cukru
½ łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
50 g masła roztopionego
150 g letniego mleka


dodatkowo:
1 pozostałe białko do posmarowania chałki


kruszonka:
1-2 lyzki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka cukru



Przygotowanie:
Świeże drożdże umieszczamy w miseczce z łyżeczką cukru , zostawiamy na kilka minut do rozpuszczenia, mieszamy.
W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy jajko, żółtko, rozpuszczone masło, rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto ręcznie około 10 minut. 
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na cztery równe części. Z każdej uformować wałek. Zwijamy 2 niewielkie chałki, na każdą chałkę 2 wałki lub 1 olbrzymią składającą się z 4 wałków.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C, góra - dół.
Uformowane chałki przekładamy na 30 minut na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką. W między czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki rozcieramy palcami, w takie większe grudki.
Wyrośnięte chałki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Wyrośniętą chałkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut.



W akcji Rośnie jak na droźdżach udział brały:
GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem
MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą
DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący)
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Chałka drożdżowa


7 komentarzy:

  1. Pyszną chałkę upiekłaś, z kruszonka mniamm. Dziękuję za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeapetycznie chałka zapleciona :) Cieszę się, że udało Ci się do wspólnego pieczenia dołączyć i zapraszam również za tydzień!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chałkę :) Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda.Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. Czy może być masło klarowane

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger