wtorek, 27 marca 2018

Sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską

Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską.
To prosta propozycja na obiad, sznycle są soczyste a chrupiąca warstwa z bułki tartej i mąki ziemniaczanej nadaje im smaku.
Polecam na obiad codzienny lub od święta.


Składniki:
5 szt sznycli z indyka

panierka:
łyżka bułki tartej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz, odrobinka przyprawy curry (na czubek łyżeczki)
olej do smażenia

puree:
ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko

salsa meksykańska:
opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex
200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni
5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni
5 łyżek sosu chili z domowej spiżarni
łyżka świeżego kopru u mnie w postaci mrożonej
5 łyżek oleju



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, dodajemy trochę mleka ilość zależy od stopnia  gęstości jaki preferujecie. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków.

Sznycle z indyka rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor.

Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, wsypujemy zamrożoną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem.
Zalewamy pomidorami, wymieszanymi z sosem chili i słodko kwaśnym.