sobota, 3 marca 2018

Czekoladowa babka na oleju

Wielkanoc juz za nie cały miesiąc, a więc Wielkanocne insiracje czas start ;)
Do tego przepisu na babkę wykorzystałam wodę daktylową, która została mi po moczeniu daktyli. Jeśli natomiast użyjecie zwykłej wody lub innej ale mniej słodkiej ilość cukru trzeba znacznie zwiększyć, przy użyciu zwykłej wody dałabym 1-1,5 szklanki cukru w zależności od stopnia słodkości jaką lubicie. 

Przy okazji tego przepisu zaproszę Was do wspólnej akcji na facebooku, która została  w teń weekend reaktywowana. Temat przewodni to Babka dla fajnej Babki.


Składniki na około 5-6 porcji:

1,5 szklanki mąki
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody daktylowej ( wykorzystałam wodę po moczonych daktylach)
0,5 szklanki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao



Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania babki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek w osobne miseczki. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, ciągle ubijając. Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy.
Na koniec do masy jajecznej wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki.
Teraz wlewamy olej i wodę i mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą.
Przeczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy ustawionym grzaniu góra dół. Wyjmujemy po sprawdzeniu drewnianym patyczkiem, jesli suchy baba jest gotowa ;)







Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .

Babeczki dla fajnej babeczki znajdziesz tutaj :)
oraz : Dorota Legec, Dorota Lapacz