19 marca

Szybkie bułki pszenne

Bardzo lubię domowe pieczywo, bardzo chętnie bym je piekła ale te drożdzowe mają jeden minus, długo się je robi więc jak rano zacznę to na obiad zjem ;) A jak zrobię na noc to rano już nie są takie pyszne. Co prawda ratuje je mikrofala ale chrupkości w nich już nie ma.
Przeszukując internet w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu na domowe pieczywo, gdyż taki był temet weekendowej akcji "Ciasta na niedzielę" znalazłam przepis na ekspresowe bułki śniadaniowe. Wierzcie mi, że one są naprawdę ekspresowe, chrupiące i pulchne w środku.

Składniki na 16 średnich bułek:
1 kg mąki
600 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru/miodu
40 gram drożdży świeżych
jajko do posmarowania




Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i sól. Woda powinna mieć około 30 stopni. Mieszamy, nastepnie dodajemy mąkę. Wyrabiamy tak żeby ciasto nie kleilo się do rąk. Formujemy bułki, nie za duże, ponieważ sporo rosną w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika na 25 minut na 200 stopni.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w formie.


Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na bułki znajdziesz w tej zakładce.

Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .




Wspólnie wypiekali:
GRUNT TO PRZEPIS - Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Chleb orkiszowo-ziemniaczany ze szczypiorkiem
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny

22 komentarze:

  1. pyszniutkie buleczki :) Dziekuje za wspolne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo naszą ostatnią miłością :D A z rzeżuchą to już w ogóle pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wyrosły, zazdraszczam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo :) Najbardziej bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Angeliko - bułeczki wspaniałe, szczególnie (jak dla mnie) te z czarnuszką. Z masłem i rzeżuchą - istna rozpusta (muszę wysiać). :) Dziękuję za wspólne wypiekanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przeapetyczne bułeczki! Dzięki Kochana, że wzięłaś udział w akcji :* I zapraszam za tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie �� idealne na śniadanko ��

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze zrobienie bułek wydawało mi się pracochłonne, skoro piszesz, że szybko i prosto, a taki sposób gotowania preferuję :) to spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki przepis na bułeczki był mi potrzebny :) Planuję zrobić w weekend burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko domowe! Twoje wyglądają obłędnie! I już tak świątecznie z ta rzeżucha ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wracam do pieczenia bułeczek. Namówiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowe pieczywo jest pyszną sprawą!
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisuję przepis! Będą w niedziele na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają pysznie, ale zaraz. Wkładamy do zimnego piekarnika do 200 stopni? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ma to jak domowe pieczywo :) uwielbiam takie bułeczki, piękne Ci wyszły! :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis, zapisuję do wypróbowania :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie szybkie wypieki to ja lubię,zapisze do wypróbowania.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  18. wypróbuję przepis na te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witaj. W jakiej proporcji drożdże suche ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Około 11 gram ale jak damy 2 całe opakowania czyli 14 gram również będzie ok.

      Usuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger