poniedziałek, 19 marca 2018

Szybkie bułki pszenne

Bardzo lubię domowe pieczywo, bardzo chętnie bym je piekła ale te drożdzowe mają jeden minus, długo się je robi więc jak rano zacznę to na obiad zjem ;) A jak zrobię na noc to rano już nie są takie pyszne. Co prawda ratuje je mikrofala ale chrupkości w nich już nie ma.
Przeszukując internet w poszukiwaniu jakiegoś fajnego przepisu na domowe pieczywo, gdyż taki był temet weekendowej akcji "Ciasta na niedzielę" znalazłam przepis na ekspresowe bułki śniadaniowe. Wierzcie mi, że one są naprawdę ekspresowe, chrupiące i pulchne w środku.

Składniki na 16 średnich bułek:
1 kg mąki
600 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru/miodu
40 gram drożdży świeżych
jajko do posmarowania




Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem lub miodem do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i sól. Woda powinna mieć około 30 stopni. Mieszamy, nastepnie dodajemy mąkę. Wyrabiamy tak żeby ciasto nie kleilo się do rąk. Formujemy bułki, nie za duże, ponieważ sporo rosną w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika na 25 minut na 200 stopni.
Przepis pochodzi z bloga Kuchnia w formie.


Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na bułki znajdziesz w tej zakładce.

Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .




Wspólnie wypiekali:
GRUNT TO PRZEPIS - Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego
KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Chleb orkiszowo-ziemniaczany ze szczypiorkiem
DOROTA LEGEC [FB] - Chleb pszenny
LIDIA WESOLOWSKA [FB] - Chleb na starterze
DORCIA W KUCHNI - Wielkanocny chlebek
MOJE WYPIEKI I NIETYLKO... - Rogale drożdżowe z mlekiem w proszku
RÓŻOWA KUCHNIA - Chlebek pszenny - idealny wypiek pasuje na Wielkanoc
ŻYCIE ZACZYNA SIĘ W KUCHNI - Szybkie bułki pszenne
MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Chleb nocny