20 czerwca

Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym

Chłodnik ogórkowy w upalny dzień może zastąpić nie jedną tradycyjną zupę. Jest lekki, orzeźwiający i przede wszystkim świetnie smakuje. Przygotujecie go w 5 minut. I równie szybko zniknie.
Ten rodzaj chłodnika można nazwać błyskawicznym. Jogurt i ogórki możemy użyć prosto z lodówki i chłodnik ogórkowy jest gotowy, jeśli jednak czas nam pozwala warto schłodzić go godzinę dla idealnego połączenia smaków.



Składniki na 4 porcje:
8 ogórków gruntowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz ziołowy
ogromny pęczek posiekanego koperku
3 łyżki pokrojonego szczypiorku
około 800 g jogurtu naturalnego

opcjonalnie do podania:
rzodkiewki
jajka


Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek rozgniatamy w prasce, solimy odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy do ogórka, mieszamy, doprawiamy pieprzem ziołowym, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem a następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Solimy jeśli zachodzi potrzeba.
Chłodzimy w lodówce. Podajemy z ugotowanymi jajkami lub/i rzodkiewką.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger