20 czerwca

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem

Cukinia - jedno z warzyw, których nie mogę się doczekać z własnego ogródka i ponieważ 
jest dostępna całym rokiem, swoja pojawia się dopiero lipiec/sierpień, ale może długo leżakować zanim ją przerobimy nawet do pięknej jesieni. Z cukinii możemy przygotować mnóstwo przepysznych rozmaitości m.in.faszerowane, grillowane, sałatki, pikle, dżemy, keczupy, 
sosy a nawet ciasta. To warzywo to jeden z cenniejszych darów lata ;) 

Dzisiaj zapraszam Was lekki obiad, będę serwowała cukinie faszerowaną mięsem mielonym 
i ryżem. Przepis na cukinię również znajdziecie w kulinarnym magazynie Aromat. Mam też dla Was niespodziankę klikając w ten link znajdziecie tam nie tylko przepis na moją cukinię ale też wiele, wiele innych propozycji z wykorzystaniem tego daru lata;)



Składniki na 4 porcje:
2 średnie lub 4 małe cukinie
100-150 gram żółtego sera



farsz:
500 gram mięsa mielonego wieprzowego 
100 g ryżu białego
1 cebula
majeranek suszony
sól, pieprz ziołowy
odrobina oleju
2 ząbki czosnku
po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej





Przygotowanie:
Na dużej patelni na oleju szklimy cebulę i czosnek pokrojone w kosteczkę, dodajemy mięso mielone, razem smażymy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy do miski.
Do tej samej miski wkładamy też ugotowany i przestudzony lekko ryż.
Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryki, majeranek. Mieszamy wszystko dokładnie.
Szykujemy cukinię: myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, pozostawiając około 2 cm brzeg. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C ustawiając grzałkę góra - dół.
Powstałym farszem wypełniamy cukinię z taką dość obfitą górką. Posypujemy serem tartym
lub w plasterkach. Pieczemy 25 minut.




 

1 komentarz:

  1. Dawno już nie jadłyśmy faszerowanej cukinii a zawsze bardzo lubiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger