środa, 18 listopada 2015

Drożdżówki z serem

Pyszne, smacznie, idealnie puszyste, serowe domowe drożdżówki. Przepis pochodzi z bardzo ciekawego bloga, został lekko przeredagowany przeze mnie... 


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
7 gram suchych drożdży
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/4 kostki masła (rozpuszczona)
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki olejku waniliowego
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
mąka do podsypywania stolnicy


składniki nadzienia:
ok 500 g sera do serników w wiaderku
skórka pomarańczowa


lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny



Przygotowanie:
Suche drożdże mieszamy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i skórką. Mleko podgrzewamy. Jajka ubijamy widelcem.
Do mąki z cukrem i skórką dodajemy jajka, wlewamy mleko i solidnie wyrabiamy ciasto. Możemy to robić dłonią, możemy też drewniana łyżką. Ciasto ma być dosyć gęste, napowietrzone, sprężyste i mało kleiste. Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na około 1- 1.5 godziny.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, formujemy kulę i odkładamy na bok stolnicy, przykryte ściereczką. Z ciasta odrywamy kawałki wielkości mniej więcej pięści. Rozwałkowujemy je na grubość około 0.5 cm, smarujemy serem:zwijamy, na dwa: powstały pas zwiniętego ciasta kroimy na równe kawałki, następnie każdy z kawałków skręcamy. Tak przygotowane bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach 3-4 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na jakieś 20-30 minut.

W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając wszystkie jego składniki do momentu, aż masa będzie gładka.

Wyrośnięte drożdżówki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20-30 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz