poniedziałek, 9 listopada 2015

Dyniowa tarta z gruszkami i żurawiną

Nie byłabym sobą gdybym nie wzięła udziału w kolejne akcji "Ciasto na niedziele" tym razem dynia na tapecie. Bardzo lubię dynie, szczególnie krem z dyni...nigdy wcześniej nie używałam jej do wypieków...aż do wczoraj ;-)


A inne, słodkie dyniowe wypieki powstały także w kuchni: MagdalenyDorotySzóste NieboBożenyRenaty i Marzeny ;-) 

Składniki na kruche dyniowe ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 50 g cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- mus z 1 małej dyni Hokkaido

Składniki na gruszkowe nadzienie:
- 300 ml śmietanki 30%
- 150 ml czerwonego korzennego wina np.grzaniec galicyjski
- 5 słodkich, dojrzałych gruszek


Wykonanie:
Mus z dyni: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni, dynię kroimy na mniejsze kawałki, posypujemy cukrem waniliowym i wraz ze skórką wkładamy do piekarnika na kilkanaście minut. Dynia z jasno pomarańczowego zmieni kolor na intensywnie pomarańczowy.
Po upieczeniu blendujemy na krem.

Ciasto: mąkę i cukier przesiewamy do miski. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki, zagniatamy. Dodajemy roztrzepane jajko oraz mus z dyni, Zagniatamy całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Jeżeli zachodzi potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę do tarty. Chyba że pieczemy w silikonowej formie wtedy nie trzeba smarować niczym. Nakłuwamy ciasto widelcem po całej powierzchni i wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim formę i pieczemy 25 min. 

Krem: wino gotujemy przez kilka minut aby odparował alkohol. Dodajemy śmietankę i gotujemy wszystko razem do zgęstnienia kremu.
Gruszki obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy na podpieczoną tartę. Wylewamy krem gruszki na ciasto i pieczemy ok 35-45 minut w temp. 160°C. aż masa będzie sztywna a gruszki upieczone. 





A za tydzień czekajcie na naprawdę wspaniałości ;-) Kto zgadnie?! Składnik główny biały mak ;-)))

18 komentarzy:

  1. Dziękuję za wspólną zabawę :-)
    Nie widze zdjęcia czy nie ma?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wspólne pieczenie, w grupie lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za wspólne pieczenie :) Szkoda, że nie ma zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna tarta :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna tarta, dzięki za wspólne pieczenie...
    Ja niestety białego maku nie mam i rogali nie będzie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przecudownie żółciutki kolor ciasta. Dzięki za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;-) kolor ciasta jest idealny, taki jak sobie wymarzyłam;-)

      Usuń