niedziela, 22 listopada 2015

Owsianka

Płatki owsiane robi się szybko, są smaczne i pożywne. Zawierają dużo błonnika, tłuszczu, witamin i minerałów. Idealne na śniadanie. Dają nam poczucie sytości a zarazem lekkości.
Płatki owsiane błyskawiczne potrzebują 3 minut gotowania, klasyczne trochę dłuże
j.


Składniki:
- 1 miarka płatków owsianych
- 1 miarka wody
- 1 miarka mleka

Przykładowe dodatki:

- owoce świeże typu banan, jabłko, gruszka, kaki, śliwki, borówki, maliny, truskawki
- owoce i nasiona suszone typu żurawina, rodzynki, pestki dyni, słonecznika, chia

Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą i mlekiem i ustawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut do miękkości, co jakiś czas mieszając.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

  1. często jak nie mam czasu to zalewam płatki z orzechami i pestkami - woda. Tzn wrzątkiem 🙈 i przykrywam na kilka minut. To wystarczy aby zmiękły i smakują omnomnomnomn 😋

    OdpowiedzUsuń