piątek, 13 listopada 2015

Rogale Marcińskie

Składniki na ciasto (10 dużych rogali)
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 12 suchych drożdży lub 24 g świeżych
- 1 jajko
- łyżeczka olejku waniliowego
- 3,5 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki masła do ciasta

Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw musimy zrobić rozczyn) dodajemy resztę składników i rozcieramy pomiędzy palcami, pod koniec dodajemy 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrabiamy ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia składników, ciasto powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, krótsze strony powinny stanowić górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarowujemy równomiernie na cieście (zostawiamy 1/2 cm marginesu wokół). Składamy ciasto na trzy, najpierw górną część do połowy, następnie dolną część tak, by przykryła całość. Sklejamy brzegi i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 20 cm używamy jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Składamy tak jak poprzednio i chłodzimy przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Ciasto wyjmujemy z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Ciasto na rogaliki rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 30 cm i kroimy na 10 trójkątów . Rozsmarowujemy nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijamy rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Układamy na blaszce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Wyrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i pieczemy około 20 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy lukrem, posypujemy orzeszkami lub migdałami.

Nadzienie:
- 300 g białego maku
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

Wykonanie:
Mak i orzechy parzymy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i osączamy. Mielimy dwukrotnie w maszynce razem z orzechami i migdałami. Zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, w tym celu dodaje my stopniowo śmietanę.

Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 - 3 łyżki gorącej wody

Wykonanie:
Składniki wymieszać łyżką do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Nowy tydzień, nowa akcja. Tyma razem ze wspaniałymi blogerkami wypiekaliśmy rogale.
Skład: AsiaSzóste NieboJoannaIwona


6 komentarzy: