wtorek, 8 marca 2016

Babka piaskowa z czekoladą

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a my w akcji Ciasto na niedzielę będziemy piekły babki, babeczki...taka mała próba przed świętami i olbrzymi zbiór przepisów.

Składniki:
250 gram masła
200 gram cukru
125 gram mąki pszennej
125 gram mąki ziemniaczanek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny

Polewa:
1 tabliczka czekolady
6 łyżek śmietanki
tłuszcz i kasza manna do wysypania formy



Przygotowanie:
Masło ucieramy w misce z cukrem, dodajemy jajka, sól, cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucierając
Formę do babki smarujemy tłuszczem, obsypujemy kaszą manną. Masę przekładamy do formy. Babkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut.
W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy pokruszoną w kostkę czekoladę, rozpuszczamy i polewamy przestudzoną całkowicie babkę.



5 komentarzy:

  1. Wspaniała babka, musi być pyszna. Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście podczas tej edycji zebraliśmy mnóstwo ciekawych przepisów - mam bardzo długą listę do wypróbowania. Twój też się na niej znajduje :) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te piaskowe, wszystkie wypróbuję po kolei, wszystkie sa pyszne :-)
    Dzieki Angeliko za fajna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baba piaskowa to moja zmora - często mi nie wychodzi;)

    OdpowiedzUsuń