środa, 9 marca 2016

Filet z pstrąga łososiowego z warzywami


W okresie wielkiego postu mamy odpowiedni moment by naszą dietę wzbogacić o ryby. Dlatego postanowiłam napisać o pstrągu łososiowym, który smakuje tak samo pysznie jak łosoś, a jest znacznie tańszy. Pstrąg to jedna z najsmaczniejszych i bardziej docenianych ryb z rodziny łososiowatych. Klasyką jest pstrąg łososiowy smażony w czystej postaci bez mega ilości przypraw, które zabijają jego aromat.

Składniki:
500 gram fileta z pstrąga łososiowego
ulubione warzywa, u mnie mieszanka chińska
duża łyżka masła

marynata:
pieprz biały
sól
sok z połowy limonki
2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

sos:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki musztardy Dijon
1 łyżka miodu
sól, pieprz kolorowy


Przygotowanie:
Rybę myjemy, oczyszczamy z łusek. Osuszoną nacieramy solą, pieprzem białym. Skrapiamy oliwą i sokiem z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny lub więcej. Grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej około minuty z każdej strony. Przekładamy delikatnie by nie uszkodzić kawałków. Podałam z usmażonymi na maśle warzywami.
Aby przygotować sos na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy łyżkę miodu, sól, pieprz kolorowy oraz musztardę. Redukujemy sos do odpowiedniej gęstości.


4 komentarze:

  1. Uwielbiam ryby w każdej postaci i mogłabym je jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jaka ja;-), z przerwami na kawał dobrego miecha ;-)

      Usuń
  2. Bardzo mi odpowiadają takie smaki. Prosto i szybko! Zmałpuję przy okazji ;)

    OdpowiedzUsuń