czwartek, 31 marca 2016

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane to tradycyjna wielkanocna przystawka. Idealnie sprawdzi się jako starter do świątecznego, niedzielnego śniadania jak i przed obiadem, czy po prostu zakąska na stół. Warto przygotować je wcześniej, by składniki i smaki farszu dobrze się ze sobą połączyły.

Składniki:
5 jajek
2 łyżki domowej ćwikły
2 łyżki sera twarogowego do sernika
sól, pieprz, szczypiorek, koperek



Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Obieramy ze skorupki, kroimy na pół. Wydrążamy żółtka. Białka odkładamy na bok. Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy ćwikłę, posiekany szczypiorek, ser, dużo soli i pieprzu. Ugniatamy wszystko razem, następnie dobrze mieszamy aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Masą faszerujemy połówki jajek w miejscu po żółtku. Posypujemy koperkiem.




1 komentarz: