poniedziałek, 7 marca 2016

Mazurek z masą kajmakową

W Wielkanoc na każdym stole musi pojawić się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek 
z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Może jest on nieco mniej pracochłonnym ciastem wielkanocnym niż mazurek królewski ale smakiem dorównuje pozostałym.


Mazurek kajmakowy posmakuje wielbicielom bardzo słodkich ciast. Można go przygotować 
z dodatkiem klasycznego, kawowego lub czekoladowego. Każda wersja znajdzie swoich zwolenników.

Składniki na spód:
130 g masła
80 g cukru pudru
2 żółtka
200 g mąki

Masa:
1 puszka masy kajmakowej
płatki migdałów
orzechy włoskie


Przygotowanie:
Spód: Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy przesianą mąkę i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość do 0,5 cm. Dno i boki, na wysokość 1 cm wykładamy rozwałkowanym ciastem i pieczemy około 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.

Po całkowitym wystudzeniu ciasta smarujemy je masą kajmakową płatkami migdałów oraz orzechami włoskimi.




3 komentarze: