środa, 23 marca 2016

Zupa pomidorowa sys



Królowa polskich zup, uwielbiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Pomidorówka jest z reguły delikatna, lekka i aromatyczna. Dla fanów diety bezglutenowej możemy zaserować ją z ryżem. Ja uwielbiam pod każdą postacią. I że świeżych pomidorów i z puszki i passaty i jeszcze inne, ostatnio spróbowałam zupy Babci Zosi, które twierdzi, że najlepiej smakuje z łyżką kwaśnej śmietany. No i smakuje to prawda, ale musimy ją przyprawić po swojemu. Jak mamy pod ręką świeżą bazylię to wrzucamy parę listków pod koniec gotowania. Dodatkowo koniecznie świeżo mielony pieprz i trochę soli. A już za chwilę po domu rozniesie się przyjemny zapach.

Przygotowanie:

Zawartość obu torebek wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy 1 łyżkę masła lub oleju i gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy świeżą posiekaną bazylię, sól i pieprz. Zaprawiamy śmietaną lub jogurtem naturalnym.

                                                 

1 komentarz: