czwartek, 13 października 2016

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem ziaren słonecznika

Świeży pachnący chleb prosto z piekarnika i do tego z masełkiem...hmm... rozmarzyłam się;) pisząc dla was ten post. Zapraszam na kromeczkę;)


Składniki:
opakowanie 0,5 kg mieszanki do wypieku chleba Polskie Młyny
300 ml wody
15 gram świeżych drożdży
szczypta soli

Przygotowanie:
Przepis podany z opakowania. Do głębokiej miski wsypujemy opakowanie mieszanki do wypieku chleba, wlewamy 300 ml wody o temperaturze pokojowej oraz dodajemy 15 g świeżych drożdży. 
Wyrabiamy ciasto mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, 
a następnie około 5 minut na szybkich obrotach, do uzyskania ciasta o jednolitej, gładkiej konsystencji. 
Pozostawiamy ciasto pod przykryciem w naczyniu na 20 minut.
Następnie wyjmujemy ciasto, uformujemy podłużny wałek i wkładamy do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 11 x 7 cm. Przykrywamy i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu 
na około 60 minut do wyrośnięcia.
Po 30 minutach wyrastania możemy delikatnie naciąć wierzch kęsa, zapobiegnie 
to niekontrolowanemu pęknięciu. 
Wstawiamy formę do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 200-220 °C na środkowy poziom i pieczemy przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.



5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zgadza się! Domowe pieczywo nie ma sobie równych, co jakiś czas próbuję nowe przepisy i nowe mąki. Fajnie że teraz jest tyle różnego rodzaju gotowych mieszanek, jest w czym wybierać;)

      Usuń
  2. Nie ma to jak smak i zapach świeżego domowego pieczywa :) Na moim blogu jest kilka przepisów na chleb czy bułki :)

    OdpowiedzUsuń