piątek, 21 października 2016

Indyk z szynkowaru

Kolejna propozycja domowej wędliny, tym razem z indyka. 


Składniki:
1 kg filetu z indyka
sól pieprz do smaku
sól, pieprz
majeranek
czosnek
żelatyna 
woda


Przygotowanie:
Filek z indyka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na większe kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na noc do lodówki.

Mięso przekładamy do specjalnego worka, zawiązujemy szczelnie i zamykamy w szynkowarze.

Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i podgrzewamy do temperatury 90 stopni w tej temperaturze parzymy mięso przez 1,5 godziny, zmniejszamy ogień/ temperaturę 
kuchenki. Woda nie może się gotować.

Gdy wędlina jest gotowa schładzamy szynkowar w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Dopiero kiedy wędlina będzie mocno schłodzona wyjmujemy ją z szynkowara, zdejmujemy woreczek i kroimy w plastry.



2 komentarze:

  1. Doskonały pomysł na domową i zdrową żywność. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny przydatny pomysł na przygotowanie zdrowej wędliny. :)

    OdpowiedzUsuń