wtorek, 1 listopada 2016

Ciasto kakaowy salceson

Szaro, buro, smutno - taki nijaki ten dzień. Może kawa i kawałek słodkiego ciacha  orzywi nam ten dzień. Lata nie robiłam tego ciasta, postanowiłam więc odświeżyć przepis, ale okazało sie że zaginą w stosie innych przepisów. 
Postanowiłam poszukać inspiracji w sieci;) I tak trafiłam na świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny salceson jadłam oczami patrząc na przepiękne fotografie.

Składniki: 
3 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
mały kubeczek jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jabłka


Przygotowanie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą w kostkę.
Jajka ubijamy rózgą z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. 
Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Na swoje urodziny robiłam ciasto salceson, ale w nieco zdrowszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń