środa, 16 listopada 2016

Czekoladowo - orzechowe batony z płatkami kukurydzianymi

Szukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga 
Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i masła orzechowego z dodatkiem płatków kukurydzianych.
Batony są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale mają jedno ogromne ale są mega mega słodkie.



Składniki:
3 tabliczki mlecznej czekolady
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki miodu
70 g masła
3 szklanki płatków kukurydzianych



Przygotowanie:
Do dużej szklanej miski łamiemy na kosteczki czekoladę, dodajemy pozostałe składniki oprócz płatków kukurydzianych.
Miskę wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty. Wyjmujemy i dokładnie mieszamy, jeśli zachodzi jeszcze potrzeba wstawiamy jeszcze na 30 sekund, może trochę dłużej, na koniec mieszamy.
Do gorącej masy wsypujemy płatki kukurydziane i bardzo dokładnie mieszamy.

Przekładamy do formy. Mi za formę posłużył plastikowy pojemnik ok 20 x 20 cm, wyłożony folią spożywczą. Mocno ugniatamy a następnie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Przechowujemy w lodówce.





2 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie smak tych batoników - wszystkie składniki są przepyszne,więc te kostki muszą być nieprzyzwoicie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! i nie przyzwoicie słodkie, w sam raz dla łasuchów;))

      Usuń