poniedziałek, 28 listopada 2016

Domowy budyń waniliowy

Bardzo lubimy przygotować sobie na podwieczorek budynie lub kisiele. Często sięgamy po gotowe gorące chwile w różnych smakach ale jak zwykle najlepsze z najlepszych są te domowe, przygotowane z podstawowych składników w różnych proporcjach. I tutaj znowu możemy przywołać nasze kochane babcie czy mamy, bo one kiedyś tylko takie nam przygotowywały 
z mleka, maki ziemniaczanej, cukru i dodatków smakowych. Pyszne i tyle!
W podanym przepisie szklanka ma 250 ml.


Składniki:
3,5 szklanki mleka 
2 żółtka
1 laska wanilii
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Rondel zwilżamy zimną wodą, wlewamy 3 szklanki mleka.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż, musimy zeskrobać nożem ziarenka i dodajemy do mleka razem 
z pustą laską wanilii. Podczas gotowania z laski wanilii wygotuje się jeszcze mnóstwo smaku. Gotujemy mleko kilka minut na średnim ogniu, następnie wyjmujemy laskę wanilii. W osobnej misce mieszamy 1/2 szklanki mleka, dodajemy 2 żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy tzw.rózgą. Wlewamy na wrzące mleko, zmniejszamy gaz, cały czas mieszamy doprowadzając do wrzenia, jak pojawią się pęcherzyki zdejmujemy budyń z ognia. Przelewamy do salaterek zwilżonych zimną wodą.



2 komentarze: