czwartek, 24 listopada 2016

Pierniki norymberskie

Jadłam ostatnio coś obłędnie pysznego, cudownego w smaku, słodkie ale nie za słodkie i idealnie mokre w środku. A mowa o pierniczkach norymberskich.
Postanowiłam poszukać w sieci przepisu i spróbować zrobić podobną kopię. Prawie wyszła 😃 
Przepis na pierniki znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Pani Joanna pisze, że są to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków na Bawarii.

Składniki:
170 g cukru
3 jajka
100 g masła
300 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżki kakao
15 0g zmielonych orzechów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
50 g wiórków kokosowych
250 ml mleka

dodatkowo:
czekolada gorzka lub mleczna
cukier puder

Przygotowane:
Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę.
Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, wiórkami kokosowymi. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodajemy mleko.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę  łyżką tak żeby wyszło 9 pierniczków w dość dużych odstępach. Wychodzą 4 blachy pierniczków.
Pieczemy pierniczki 15 minut w 160 stopniach C.




12 komentarzy:

  1. Warto wypróbować, w końcu zaczynamy sezon na wyrób piernika świątecznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jestem w stanie powiedzieć,że takie piernik upieczony w całości a nie jako ciastka może śmiało zastąpić świąteczny piernik, jest wspaniały;)

      Usuń
  2. A ja maam pytanie,na ile wcześniej można je upiec? W tym roku wyjeżdżam i wracam dopiero w Wigilię, czy będą dobre jeśli upiekę je ok 19 grudnia?W jaki sposób je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, moje były przechowywane ostatnio ok tygodnia część w woreczka, pozostałe w pojemniku plastikowym z przykryciem takim do przechowywania żywności. Smak pozostaje ten sam, a po przechowaniu stały się jeszcze bardziej wilgotne;)

      Usuń