środa, 11 stycznia 2017

Kopytka paprykowe


Kopytka często przygotowywało się u mnie w rodzinnym domu. Przepis na kopytka dostałam kiedyś od babci i to z nią nauczyłam się, jak przygotować smaczne ciasto na kopytka. W skład ciasta wchodzą ziemniaki, mąka pszenna, jajka. A najlepsze ziemniaki są takie z dnia poprzedniego.



Składniki: 
1 kg obranych surowych ziemniaków 
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej 
papryka czerwona
sól i pierz 



Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, oczyszczoną czerwoną paprykę gotujemy i studzimy. Przepuszczamy przez maszynkę, ewentualnie praskę. 
Ziemniaki i paprykę łączymy z mąką pszenną, jajkami, solą i pieprzem, wyrabiamy delikatnie ciasto.
Ciasto dzielimy na porcje ciasta i formujemy wałki. Nożem odcinam kluski pod skosem około 2 cm szerokości. 
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie, od wypłynięcia około 1 minutę. Wyławiam łyżką cedzakową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz