środa, 29 marca 2017

Babeczki z truskawkami i ziarnami kakao

Kilka dni temu swoje 3 urodziny obchodził mój synek, a co najlepiej smakuje dzieciom? Oczywiście, że babeczki ;) A że Jaś za każdym razem kiedy widzi truskawki, chciałby je wszystkie pożreć ;) zrobiłam mu tą przyjemność na urodziny. 
Zapraszam dzisiaj na muffinki mocno czekoladowe z truskawkami. 

Składniki na 12 dużych babeczek:
200 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
160 g cukru
60 g kakao
135 ml oleju kokosowego BIO z pierwszego tłoczenia - dostępny w Lidlu
2 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
80 ml jogurtu owocowego
125 ml mleka

dodatkowo:
200 g truskawek
3 łyżki ziaren kakao



Przygotowanie:
W jednej misce musimy połączyć mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, jogurt, mleko i rozpuszczony olej. Mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej do połączenia składników. Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy chwilę drewnianą łyżką do ponownego połączenia składników.

Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto, powinno wyjść 12 dużych babeczek. 
Do każdej babeczki wcisnąć pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, a następnie wszystkie posypać ziarnami kakao.

Pieczemy w temperaturze 175 º C, góra-dół bez termoobiegu przez 25 minut. Studzimy na kratce.






2 komentarze: