czwartek, 16 marca 2017

Gnocchi

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek.Podobne do naszych polskich kopytek tylko znacznie mniejsze i o innym kształcie. Podobno istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Moje są klasyczne i mąki pszennej, ziemniaków i jajka.

Składniki:
1,2 kg ugotowanych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko

woda do gotowania
 sól



Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Lekko studzimy, przeciskamy przez praskę i łączymy z mąką i jajkiem.
Oddzielamy porcję ciasta, robimy tzw. wałek. Odcinam małe kawałki ciasta, formujemy kuleczki, następnie ciasto przykładamy do widelca i dociskam lekko rolując. Ja układam widelec do góry, kładę kulkę bliżej środka widelca i roluję do brzegu. Wtedy powstaje charakterystyczny wzór.
Gnocchi wrzucam do wrzącej, osolonej wody. Gotuję maksymanir 2 minuty od wypłynięcia.

12 komentarzy:

  1. Ciekawe bardzo :) A nasze kopytka to akurat uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. najczęściej podaje je jako dodatek do dań głównych zamiast kaszy, ryżu czy ziemniaków. Ale dobrze smakują tez same polane sosem albo pesto bazyliowym ;)

      Usuń
  3. Ale proste danie, akurat coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę zrobić.Bardzo podobają mi się te kluseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie Ci wyszły, troszeczkę więcej roboty niż przy tradycyjnych kopytkach(niewiele), ale efekt bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś za coś, to tak jak z ciastami chcesz babkę raz dwa i jest a jak chcesz tort to jednak znacznie więcej roboty ;) ale jak smakuje później ;)

      Usuń