piątek, 24 marca 2017

Zupa fasolowa

Zapraszam po przepis na zupę fasolową. Gęstą, sytą, z ziemniakami, fasolą i majerankiem, 
Ja i moja rodzina nie przepadamy za zupami na mięsie, ale jeśli macie ochotę, możecie wywar na zupę ugotować na mięsie lub wrzucić wędzonkę do zupy.

Składniki:
500 g suchej fasoli
4 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
2 łyżki majeranku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej do podsmażenia cebuli oraz do zrobienia zasmażki
2 łyżki mąki
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewamy fasolę w dużym garnku dużą ilością wody i odstawiamy 
w garnku na całą noc. 
Na drugi dzień do fasoli dodajemy dużo wody około 1,5-2 litry, liście laurowe, ziele angielskie 
oraz pełną łyżeczkę soli. Fasolę gotujemy przez 30 minut.
W tym czasie kiedy na oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę oraz przygotowujemy warzywa - ziemniaki kroimy w małą kostkę, marchewki i pietruszkę w słupki.
Po tych 30 minutach do fasoli dodajemy warzywa, cebulę, majeranek, sól i pieprz. Zupę gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Cały czas mieszając smażymy chwilę do zarumienienia mąki i tak powstałą zasmażkę wlewamy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyłączamy.



2 komentarze: