czwartek, 13 kwietnia 2017

Czekoladowy mazurek na kruchym cieście

W Wielkanoc na każdym stole prawdopodobnie pojawi się mazurek. Moim ulubionym jest mazurek z masą kajmakową posypany płatkami migdałów. Ale specjalnie dla was przygotowałam mazurek nieco bardziej pracochłonny czyli z dżemem porzeczkowym 
i czekoladą. Smakiem dorównuje wszystkim pozostałym nawet mojemu faworytowi.

Składniki na kruche ciasto:
300 gram maki + trochę do podsypywania
200 gram masła
100 gram cukru
2 żółtka
szczypta soli
1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej

Składniki na wierzch mazurka:
około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki
100 gram gorzkiej czekolady
około 50 ml śmietanki 30%
migdały
orzechy



Przygotowanie:
Na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy ręką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Następnie połowę ciasta wałkujemy dość cienko ale ostrożnie żeby nie popękało. Układamy na spód formy, z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i zaplatamy warkocz. Białkiem smarujemy brzegi ciasta i kładziemy na niego zapleciony warkocz.
Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół.

Przestudzonego mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.
Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy czekoladę na dżem tworząc czekoladową polewę. Ozdabiamy migdałami i orzechami.



4 komentarze: