sobota, 1 kwietnia 2017

Drobiowe jajeczka w galarecie

Powoli zaczynamy przygotowania do Świąt Wielkanocnych! Serie przepisów z tej okazji rozpoczną drobiowe jajeczka w galarecie;) Robiliście już kiedyś takie? Nie??! 
Zróbcie koniecznie na te Święta efekt gwarantowany!

Składniki:
10 wydmuszek z jajek
2 duże udka z kurczaka
włoszczyzna
8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu
warzywa do dekoracji kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki
1,5-2 l wody
sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie


Przygotowanie:
Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.

Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wrzątkiem aby wyparzyć. Wodę wylewamy 
i zostawiamy do wysuszenia.
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny 
i przypraw do miękkości mięsa. Mięso wyjmujemy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia.
Wywar przecedzamy na sitku. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
Mięso drobno pokroimy i wkładamy delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.
Zalewamy przygotowanym wywarem i odstawiamy do zastygnięcia.

Obieramy tak jak zwykłe jajko. Układamy na półmisku. Efekt murowany!


6 komentarzy: