sobota, 15 kwietnia 2017

Śledzie pod śmietanową pierzynką "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO”

W Święta Wielkanocne z pewnością wszyscy lub większość z Was spędzi ten magiczny czas 
z rodziną lub przyjaciółmi przy stole, a żeby ten czas był jeszcze bardziej wyjątkowy 
na tym stole poza klasycznymi jajeczkami, żurkiem nie może zabraknąć śledzika 
pod śmietanową pierzynką. 
Do tego dania użyłam filetów śledziowych marki SEKO od razu zamarynowanych w oleju rzepakowym... palce lizać ;)


Składniki:
200 ml gęstej, kwaśnej, zimnej śmietany
cebula czerwona
4 ogórki kiszone
pół obranego jabłka
łyżeczka octu 
1 łyżeczka cukru
pieprz



Przygotowanie:
Śledzie kroimy na 2- 3 cm kawałki, układamy na półmisku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka ew.takie pół talarki. Musimy ją koniecznie sparzyć wrzątkiem na sitku. Pozostawiamy do wystygnięcia i rozkładamy na śledziu. Następnie posypujemy pokrojonym w kostkę ogórkiem i jabłkiem. 
Śmietanę mieszamy z cukrem i octem. Zalewamy śmietaną śledzie z cebula i ogórkiem, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz