Ciabatta – włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej i drożdży. Bochenek jest wydłużony, szeroki i płaskawy. Po włosku słowo ciabatta oznacza "kapeć, łapeć". Od drugiej połowy lat 90. jest szeroko znany w Europie i Stanach Zjednoczonych, najczęściej używana do kanapek.
Składniki:
4 g cukru
450 gram maki pszennej typ 650
60 g oliwy
6 g soli
3 g suszonych drożdży
350 g wody
Przygotowanie:
W wodzie rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże, sól, oliwę i mąkę.
Ciasto mieszamy łyżką.
Przykrywamy ciasto talerzem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto wykładamy na stolnice wcześniej podsypaną mąką. Przy pomocy odpowiedniej łopatki, przekręcamy ciasto na drugą stronę, formując wałek. Do póki nie zakupiłam łopatki, dawałam radę nożem ;) Ciasto oprószamy mąką i pozostawiamy przykryte ściereczka na kolejną godzinkę.
Po tym czasie, ciasto dzielimy na ok 8 kawałków, przekręcając ciasto od razu na drugą stronę aby pokryło się mąką ze stolnicy, a następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto jest dość luźne ale takie ma być.
Ciabatty pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni. Przez pierwsze 10 minut w piekarniku powinniśmy umieścić pojemnik z wodą, następnie po usunięciu pojemnika ciabatty pieczemy jeszcze 20 minut. Ciabatty powinny nam się ładnie zarumienić. Studzimy na kartce.
Cudne pieczywo, teraz u mnie w domu
OdpowiedzUsuńi jak smakowały?
UsuńRewelacyjne te ciabatty! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńjak z piekarni, super ! :)
OdpowiedzUsuńoch dziękuję;)
UsuńPięknie pieczywko wyrosło :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńLubię ten przepis. Od niego rozpoczeła sie moja przygoda z chlebem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia Tapenda
świetny jest ten przepis i bardzo szybki wbrew pozorom;)
UsuńUwielbiam ciabatte. A taka własnoręcznie zrobiona to złoto <3.
OdpowiedzUsuń