Akcja "Ciasto na niedzielę" powraca, więc i ja powracam do wspólnego weekendowego biesiadowania <3 Na pierwszy ogień poszło masło orzechowe i nasze indywidualne wariacje z jego wykorzystaniem. Moja wariacja była dość prosta, a że dawno też nie robiłam żadnych ciasteczek i moje dziecię się już upominało połączyłam przyjemne z pożytecznym.
Inspiracja i przepis zaczerpnięty z bloga Mała Cukierenka.
110 g masła
120 g masła orzechowego
2/3 szklanki cukru białego
1 jajko
130 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
50 g płatków jęczmiennych/owsianych
80-100 gram pokrojonej czekolady
Przygotowanie:
Do większej miski odmierzamy 110 gram masła, 120 gram masła orzechowego oraz 2/3 szklanki cukru. Ucieramy kilka minut. najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą ze sobą.
Dodajemy jajko, ponownie ucieramy.
Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach.
Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta podczas pieczenia przybiorą płaski kształt o średnicy 4-5 cm więc zbyt blisko ułożone połączą się ze sobą.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni C ustawiając grzanie góra-dół z termoobiegiem przez około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasta są bardzo miękkie, ale nie dopiekamy ich, po wystygnięciu odpowiednio stwardnieją.
Razem ze mną wypiekały:
Dorota Lapacz Babeczki z masłem orzechowy
Joanna z bloga Grunt to przepis
Joanna z bloga 6Niebokuchnia
Małgorzata z bloga Przepisy Margaretki
Joanna z bloga Słodko Słodka
Dorota Legec Ciasteczka z kremu orzechowego
Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Danuta z bloga Moje wypieki i nie tylko
Sylwia z bloga Kuchniamniam
Dorota z bloga Moje Małe Czarowanie
Danuta z bloga Moje wypieki i nie tylko
Sylwia z bloga Kuchniamniam
Smaczne ciasteczka do schrupania :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńprzydałoby mi się kilka(naście) takich ciasteczek :) dzisiaj mam strasznie zabiegany dzień, pewnie osłodziłyby mi go :)
OdpowiedzUsuńoj tek, jeśli tylko lubisz masło orzechowe ;)
UsuńTakie orzechowe ciasteczka to nasze klimaty :D
OdpowiedzUsuńnie da się ukryć ;)
UsuńUwielbiam takie ciasteczka-Pieguski upstrzone kawałkami czekolady! Dzięki za udział w akcji i zapraszam na kolejną za tydzień :) Pozdrowionka i buziaki :*
OdpowiedzUsuńdziękuję Asiu;)
UsuńPrzepysznie się prezentują :-) Dzięki za maślaną weekendową zabawę :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńSmakowicie wyglądają, na pewno by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuńjestem pewna! dziękuję;)
Usuńowsiane ciasteczka są całkiem całkiem, a o smaku orzechowym musza być dobre
OdpowiedzUsuńA lubisz masło orzechowe? jeśli tak to powiem ci że niebo w gębie;)
UsuńSuper połączenie, ciastka to moja słabość - chętnie wypróbuję Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńCiastka kocham :) Dzięki za świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńJak mają w sobie masło orzechowe to już jestem zakochana ))))
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPiękne ciasteczka i na pewno bardzo smakowite! Muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńWszystkie ciastka z masłem orzechowym ubóstwiam! Nie wiem, jak mogłam go kieydś nie lubić ;)
OdpowiedzUsuńbo ono jest tak naprawdę bardzo charakterystyczne i do niego trzeba dojrzeć;)
UsuńWspaniałe ciasteczka. :) Dziękuję Angeliko za wspólne weekendowe szykowanie łakoci. ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
UsuńWyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuńale pyszności!
OdpowiedzUsuńdziękuję;)
Usuń