22 października

Ciasto jogurtowe z owocami

Sezon na "polską" borówkę amerykańską już się skończył niestety, teraz w sklepie dostaniemy tylko importowaną. Ale za to malin jeszcze pełno na krzakach, przynajmniej u mnie. 
W związku z tym przy niedzieli do południowej lub popołudniowej kawki upieczmy sobie klasyczne ciacho jogurtowe z waszymi ulubionymi owocami.

Składniki:
1 mały (do 200 g) kubeczek jogurtu naturalnego
3 kubeczki mąki
1 kubeczek cukru
3 łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1 kubeczek oleju roślinnego


pozostałe:
ulubione owoce, u mnie świeże borówki i maliny
cukier puder



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. 
W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy ulubionymi owocami. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.


5 komentarzy:

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger