Witajcie wieczorową porą!
Tydzień zleciał nie wiadomo kiedy, przyszła jesień a wraz z nią niestety przeziębienie starszaka ;(
A że przy przeziębieniu apetytu brak, mama musiała się nieźle nagimnastykować żeby zadowolić 3 latka. Raz naleśniki, raz jajecznica innym razem gofry.
Na gofry mam swój idealny przepis ale ciągle szukam czegoś innego, czegoś nowego i tym sposobem trafiłam na bloga Ani Starmach i jej przepis na gofry, szybkie i pyszne gofry!
250 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki kakao
dodatkowo
cukier puder, bita śmietana lub owoce do podania
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Do miseczki z żółtkami dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, olej, cukier i sól. Mieszamy mikserem.
W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta
i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podajemy
z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.
W osobnej miseczce ubijamy białka. Delikatnie mieszamy białka z masą. Mocno rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy chochlą porcje ciasta
i smażymy około 2-3 minut, aż ciasto się przyrumieni. Gotowe, jeszcze ciepłe gofry podajemy
z cukrem pudrem lub bitą śmietaną i owocami.
pyszne ! uwielbiam gofry !
OdpowiedzUsuńwyglądają genialnie!
OdpowiedzUsuńmuszę wreszcie kupić nową gofrownicę :/
nigdy nie robiłam dziś zrobię na kolacje :)
OdpowiedzUsuńNa gofry zawsze mamy ochotę :D
OdpowiedzUsuńOj kusisz tymi goframi ;) obłędne
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam gofrów. Twoje wyglądają na proste, więc może się skuszę :)
OdpowiedzUsuń