Pasztet z cukinii jest prosty i szybki do przyrządzenia. A my lubimy takie danie, szczególnie że można go zrobić więcej na kilka dni. Robiłam taki pasztet już na wiele sposobów, a tym razem postanowiłam przetestować przepis na pasztet z cukinii ze strony Agnieszki Maciąg. Pychotka!
Składniki:
3 szklanki cukinii ze skórką starej na tarce o dużych oczkach
1 duża marchewka obrana i starta na tarce o dużych oczkach
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
½ szklanki oleju roślinnego
½ szklanki kaszy manny
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka curry
4 jajka
duży pęczek natki pietruszki posiekany
posiekane świeże lub suszone zioła: lubczyk, oregano, tymianek, bazylia, koperek
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C ustawiając grzanie góra-dół.
Cukinię oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule i czosnek obieramy i siekamy drobno, a następnie podsmażamy na oleju, a właściwie to szklimy do miękkości.
Do cukinii dodajemy marchew, cebulę, czosnek razem z olejem, świeżo mielony czarny pieprz, sól, pozostałe przyprawy i zioła. Dokładnie mieszamy i odsączamy jeśli wytrącił się jakiś sok. Dodajemy jajka i kaszę mannę.
Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy odrobiną tartej bułki. Przekładamy masę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz