To danie to klasyczny makaron z grzybami, sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami
wołowo - wieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
150 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella
woda
sól
mielone kulki:
500 gram mięsa mielonego
1 papryka u mnie pieczona ale może być świeża
1 duży ogórek kiszony
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
1 jajko
płaska łyżeczka wędzonej papryki
pęczek szczypiorku
olej do smażenia
pozostałe:
grzyby - ilość i rodzaj dowolny u mnie ok 200 gram podgrzybów
duża łyżka masła
sól
250 gram domowego sosu paprykowo pomidorowego
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Grzyby oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy na durszlaku.
Na patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby. Małe w całości a większe kroimy na kawałki. Podsmażamy do miękkości oraz zarumienienia na złoty kolor, mieszamy co jakiś czas bardzo delikatnie. Całość smażenia trwa kilka minut.
Przygotowujemy mielone kulki:
Mięso mielone przekładamy do miski, dorzucamy do niej również jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, wędzoną paprykę, posiekany szczypiorek, upieczoną i obraną ze skóry paprykę i pokrojonego drobno ogórka kiszonego. Wyrabiamy farsz ręką, aby dobrze połączyć składniki. Formujemy nie wielkie kulki i smażymy na rozgrzanym oleju.
Na koniec makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, następnie kładziemy usmażone grzyby, żółty ser, mięsne kulki, sos i świeże ulubione zioła.
Zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz