wtorek, 8 listopada 2016

Zupa krem z batatów z pieprzem cayenne i kminkiem

Taka ciekawostka: Słodkie ziemniaki - samo zdrowie! Znane pod nazwą wilec ziemniaczany – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, inne nazwy batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.

A można zrobić z nich dietetyczne chipsy, dodać do wegańskiej zapiekanki lub do mięsnego dania!



Składniki:
3 bataty
3 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 litr wody lub bulionu
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
majeranek


Przygotowanie:
W garnku na oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty, marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy.

Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z pajdą świeżo wypieczonego chleba włoskiego i majerankiem świeżym.


4 komentarze: