wtorek, 21 marca 2017

Babka szpinakowa

Dzisiaj I Dzień Wiosny, w szkole nazywało się go Dniem Wagarowicza ale pogoda za oknem nie sprzyja ani wagarom ani radości z nadchodzącej wiosny. Zimno, buro, wietrznie. Na przekór tej pogodzie serwuję dzisiaj zielone ciasto zwane babką szpinakową. Mokre, aromatyczne z dużą ilością lukru i skórki pomarańczowej. Przepis zaczerpnięty z bloga Smakołyki Dominiki.

Składniki:
170 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g świeżego szpinaku 
110 ml oliwy 
2 duże jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli



Przygotowanie:
Listki szpinaku oczyszczamy z gałązek i włókien, myjemy i suszymy dokładnie.
Blendujemy szpinak z oliwą. W jednej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy esencję waniliową, sok z cytryny i szpinak. Ponownie ubijamy mikserem. 

W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z solą. Do płynnej masy wsypujemy powoli mąkę i mieszamy drewnianą łyżką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wylewamy do foremki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut ustawiając piekarnik grzałka góra i dół.


12 komentarzy:

  1. Jadłam ciasto szpinakowe, więc jestem w stanie sobie wyobrazić jak to smakuje. Gwarantuje wszystkim, że na pewno dobrze. Szpinaku w ogóle nie czuć. Nadaje kolor bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak lekki smaczek wyczuwałam, ale było naprawdę smaczne i piękne w kolorze ;)

      Usuń
  2. Bardzo smakują nam ciasta ze szpinakiem, następnym razem spróbuj z jarmużem też wychodzi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jarmuż wykorzystywałam tylko do sałatek i koktajli, ale skoro tak podpowiadacie spróbuję i z jarmużem ;)

      Usuń
  3. Angelika pięknie Ci wyszła ta babeczka - ale tak to już jest, jak piecze smakowita babeczka to wypieki są THE BEST :*

    OdpowiedzUsuń