poniedziałek, 20 marca 2017

Ciastka słonecznikowe

Lubisz chrupać te drobne ziarenka? To świetnie bo mam dla Ciebie pyszne ciasteczka, bez dodatku mąki z odrobiną masła i cukru. W smaku przypominają chałwę, więc jeśli jesteś smakoszem pestek słonecznika lub chałwy to te ciasteczka są właśnie dla Ciebie ;) 



A poza tym nasionka te są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Słonecznik jest także źródłem witaminy E, witamin z grupy B oraz A i D. ​Pestki słonecznika to także źródło ważnych dla zdrowia pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas i wapń. 

Takie niepozorne a takie zdrowe;)

Składniki:
150 g pestek słonecznika
50 g pestek dyni
1 jajko
25 g miękkiego masła
30 g cukru



Przygotowanie:
Pestki dyni i słonecznika blendujemy chwilkę aby do rozdrobnienia pestek,a nie na miałko. Mieszamy i zagniatamy razem z miękkim masłem, jajkiem i cukrem. Następnie formujemy kulki, spłaszczamy dłonią i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w zależności od piekarnika w temperaturze 180 stopni C. Jeśli spód będzie rumiany, ciastko jest już upieczone.


A na zakupy zapraszam do sklepu Agnex.

Zniżka 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl obowiązuje do 30.04.2017 r.


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł! Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tego typu banalnie proste, tanie i nie mające miliona dziwnych składników przepisy. Ja najczęściej robię ciasteczka owsiane i zazwyczaj dodaję do nich również pestki słonecznika. Przy czym ja stawiam na wegańskie przepisy, czyli bez jajek, masła itd. za to z dodatkiem banana i oleju kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale trafiłam:-) Uwielbiam słonecznik łuskany i czasem jem go "na surowo":-) Własnie szukałam przepisu na owsiane ciasteczka. Widziałam już kilka, ale zawsze było bardzo dużo składników. A u Ciebie jest w sam raz;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm... uwielbiam słonecznik. Ciastka muszą być pyszne. A z racji, że przepis łatwy, to zapewne wkrótce wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń