środa, 22 marca 2017

Muffiny z borówką amerykańską

Ostatnio przez ta pogodę mam ochotę na same słodkie wypieki, wczoraj babka szpinakowa i muffinki a dziś mam ochotę na kruche babeczki. 
Muffiny z borówkami i są miękkie i bardzo wilgotne dzięki owocom. Doskonałe do popołudniowej herbaty, ale przede wszystkim szybkie w przygotowaniu.
Z tej porcji masy powstaje 12 dużych babeczek z borówkami.


Składniki:
100 g masła
2 jajka
125 ml mleka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru 

350 g borówki
3 łyżeczki cukru do posypania



Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
Owoce jeśli świeże musimy opłukać i wysuszyć, ja użyłam własnych mrożonych więc już były myte przed mrożeniem. Nie rozmrażamy.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników.
Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy.
Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec wsypujemy borówkę. Teraz musimy bardzo delikatnie wymieszać łyżką.

Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu.






2 komentarze: