poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Cebularze

Zapraszam dzisiaj na wytrawne śniadanie. Chyba każdy z rana marzy o pysznych świeżych bułeczkach na słono czy nawet słodko. Jeśli wstaniemy wcześniej to możemy upiec cebularze 
i ciepłymi delektować się na śniadanie. Możemy tez upiec je na wieczór, a jak już wystygną zapakować szczelnie w worek aby nie wyschły. A rano mieć jak znalazł do herbaty czy kakao.


Składniki na 12 sztuk o średnicy około 10 cm:
500 g mąki pszennej
250 ml mleka
1 duże jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
60 g masła
30 g świeżych drożdży 

dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania ciasta
cebula
olej do podsmażenia cebuli



Przygotowanie:
Ze świeżych drożdży najpierw zrobić zaczyn.
 Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy cisto, pod koniec dodajemy rozpuszczone 
i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, 
miękkie i delikatne. Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, miskę przykrywamy ściereczką.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy 12 cebularzy o średnicy 
+/-10 cm. Cebularze pieczemy na papierze do pieczenia więc możemy od razu ułożyć je na papierze aby później przenieść całość. Wyjdzie nam 2 blachy, więc pieczemy jedna po drugiej.  
Na środek nakładamy podsmażoną na oleju cebulę. 
Cebularze możemy pozostawić do ponownego wyrośnięcie pod ściereczką lub piec od razu.
Przed samym pieczeniem brzegi ciasta smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą.
Pieczemy w temperaturze 180 º C przez 20 - 25 minut. Studzimy na kratce.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam cebularze, Twoje wyglądają obłędnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne. Aż od razu nabiera się ochoty na pieczenie :) Dziękuję za dołączenie przepisu do akcji "Wysmakowane ekspresowe śniadania". Powstał niezły zbiór pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań. :) Dostępny tutaj http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/

    OdpowiedzUsuń