09 kwietnia

Makowe babeczki bez jajek

 Powoli testujemy przedświąteczne przepisy, łączymy smaki naszych ulubionych ciast i deserów, aby nie piec 5 różnych ciast i tym sposobem powstały muffinki, delikatne uwielbiane przez naszego synka ale urozmaicone o włoskie orzechy i mak. Całkiem przyjemne połączenie i tym sposobem nie będziemy piekli oddzielnie ciasta makowego na świąteczny stół, a do połowy masy na muffinki następnym razem damy łyżkę kakao ;) 
Z tej porcji cukru chociaż wydaje się, że jest jej ogrom, babeczki wychudzą mało słodkie ale jeśli macie w planach polukrować je lub oblać czekoladą, nie dosładzajcie ich, nie ma potrzeby.


Składniki:
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
garść posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki maku
6 łyżek oleju
1 szklanka mleka

dodatkowo:
papierowe papilotki
forma na muffinki
cukier puder
odrobina mleka
barwnik różowy
posypka w serduszka lub inne wzory



Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wkładamy do dużej miski, mieszamy dokładnie, następnie dolewamy mleko i olej. Mieszamy rózgą lub łyżką.
Formę ma muffinki wykładamy papilotkami, nakładamy masę do 3/4 foremki. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach C.



Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .

Na Facebooku trwa akcja świąteczne wypieki w naszym słynnym wypiekaniu pod nazwa "Ciasto na Niedziele". Od 07/04 do Świąt wspólnie wypiekają: Czarna od Kuchni - Mazurek bakaliowy oraz Mazurek z orzechami, Słodkie Okruszki - Keks z kandyzowaną papają, Ala Piecze - Mazurek orzechowy na wafli oraz Babka Tulipan, Marcepanowy Kącik - Mazurek z figami

4 komentarze:

  1. Zecydowanie piękne babeczki.
    I nawet brak jajek im nie przeszkadza...
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! I przepis nie za trudny. Muszę spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki ładny kolor ! super babeczki

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger