poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Placuszki z batatów i fety

Na pierwszy rzut oka placuszki wyglądają jak mielone kotlety, ale nie tym razem.
Dzisiaj proponuję pyszną wersję bezmięsną kotlecików z batatów z dodatkiem natki pietruszki oraz sera feta.
Świetny pomysł na obiad, kolację a nawet śniadania jeśli nie pierwsze to np. drugie.

Składniki na około 10 placuszków:
1 bardzo duży batat
1 mała biała cebula
łyżka natki pietruszki
100 gram sera feta
1 jajko
1 łyżka mąki
sól, pieprz
olej do smażenia



Przygotowanie:
Ziemniaka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Aby uzyskać chrupkość  ziemniaka ścieramy 
na 3 rodzajach oczek, grube, średnie oraz te najdrobniejsze do placków z ziemniaków na tzw.papkę.
Dodajemy pozostałe składniki, posiekaną cebulkę, fetę pokrojoną w kostkę, posiekana natkę pietruszki, jajko, mąka, sól i pieprz. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy porcję ziemniaków, formujemy spłaszczone kulki, smażymy na wolnym ogniu, na rumiano z obu stron. Pozostawiamy do wystygnięcia na ręczniku papierowym.



5 komentarzy:

  1. Spróbuję zrobić w wersji wegańskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe czy posmakowałyby mojemu mężowi:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się że przepis dołączył do akcji "Wysmakowane ekspresowe śniadania" i jest częścią zbioru pysznych, nietuzinkowych i szybkich w przygotowaniu śniadań. Przepis jest świetny! Nie pozostało mi nic innego tylko go szczególnie wyróżnić w podsumowaniu akcji (dostępne tutaj: http://www.wysmakowane.pl/wysmakowane-ekspresowe-sniadania/). Na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń