niedziela, 23 kwietnia 2017

Sałatka śledziowa ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO”

Każdy na Święta czy to Wielkanocne czy Bożego Narodzenia poszukuje przepisów na sałatki, a szczególnie na śledzie. Były już meksykańskie, były już grzanki, wszystko już było 😀
ale ale nie było jeszcze śledzie ze świeżymi warzywami i dipem chrzanowym, w tym roku takie królowały na naszym stole 😂 Do tego dania wykorzystałam filety śledziowe solone a la Matjas od SEKO.

Składniki na 5 porcji:
1 zielony ogórek
2 czerwone cebule
2 jabłka
2 pęczeki rzodkiewek

dip chrzanowy:
jogurt naturalny np. 400 gram
chrzan, najlepiej taki domowy około 3-4 łyżki w zależności od mocy klik 
sól, pieprz i np. świeże zioła
sok z połowy cytryny




Przygotowanie:
Warzywa siekamy w kosteczkę lub talarki wedle uznania. U mnie rzodkiewka w plasterki, a ogórek, jabłko, cebula w drobną kosteczkę, śledź za to w grubą kostkę około 1 x 1 cm.
Układamy w kieliszku lub misce warstwowo. Sałatka może być serwowana warstwowo jako każda porcja osobno lub w jednej dużej misce. Podobnie z dipem chrzanowym, może być podany oddzielnie ale możemy reż położyć go na warstwę śledzi lub bezpośrednio wymieszać ze wszystkimi składnikami. 

Dip chrzanowy: jogurt miksujemy z chrzanem, posiekanymi ziołami, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem, przed podaniem chłodzimy w lodówce.





10 komentarzy: