piątek, 21 kwietnia 2017

Szarlotka z kokosową pianką

Smaczne, aromatyczne kruche ciasto z jabłkami. Rozpływająca się w ustach kokosowa pianka z kruszonką. Czego chcieć więcej?!


Składniki na tortownicę 23 cm:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
125 g masła lub margaryny

masa jabłeczna:
1 kg jabłek
3 łyżki cukru
dla smakoszy można dodać cynamonu
2 łyżki bułki tartej

pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wiórek kokosowych

kruszonka:
garść ciasta kruchego
2 czubate łyżki kokosu



Przygotowanie:
Łączymy i wyrabiamy wszystkie składniki na ciasto. Powinniśmy otrzymać miękkie i plastyczne ciasto. Garść tego ciasta odkładamy na kruszonkę. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Nakłuwamy widelcem. Przesypujemy cienko bułką tartą.
Następnie jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier i ewentualnie cynamon i wykładamy na ciasto.
Na jabłka rozsmarowujemy piankę, czyli ubite białka z cukrem i wiórkami kokosowymi.
Ostatni etap to tzw.kruszonka ale u mnie powstaje ona z pozostawionego ciasta z dodatkiem wiórek kokosowych. Na piankę rzucamy kawałki ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C 35- 40 minut góra - dół.
A w przypadku bardzo soczystych jabłek, proponuje piec 10-15 minut sam dol, następnie na jakieś 25-30 minut góra - dol.



5 komentarzy: