07 października

Cytrynowe ciasto z cukinii i młodego jęczmienia

Przy sobocie zapraszam po przepis na zielone ciasto, będę monotematyczna ale tak kocham cukinię że dodaję ją wszędzie ;) tym razem zamiast kakao mamy zielony jęczmień i sok oraz skórkę cytrynową 💚💛💜
Ps.A już jutro rano pokaże Wam torcik jaki przygotuję do mojej małej królewny z okazji Chrztu Świętego. Jutro jej ważny dzień ;) mój zresztą też!
Stresuje mnie ten tort jak żaden inny, tak więc trzymajcie kciuki ;)

Składniki:
320 g cukinii
100 ml jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2/3 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka młodego jęczmienia
sok i skórka z 1 cytryny




Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku.
Cytrynę myjemy, polewamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę.

Jajka z cukrem miksujemy na puszystą masę, ciągle miksując wlewamy olej, jogurt grecki i sok z cytryny.

Mąkę, proszek przesiewamy do osobnej miski. Dodajemy młody jęczmień. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. 
Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 50-60 minut w temp. 170 stopni C, koniecznie do suchego patyczka. Upieczone ciasto należy studzić na kratce, koniecznie wyjąc z formy.



2 komentarze:

  1. Ciekawe jesteśmy jak smakuje, bo do samego młodego jęczmienia nie możemy się jakoś przekonać :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger