Jajka, mięsa, babki, mazurki i wiele, wiele innych wielkanocnych przysmaków znajdziecie na moim blogu. Tym razem przygotowałam coś co sprawi radość dzieciom, zresztą przy samym tworzeniu mieliśmy wiele radości ;)
Muffinkowe gniazdka z zielonym kremem śmietanowym i kolorowymi jajeczkami.
A wy jakie znacie świąteczne propozycje, które możemy przygotować z dziećmi?
Szukamy inspiracji ;)
100 g rozpuszczonego masła
2 jajka
125 ml mleka
150 g mąki pszennej
100 gram zmiksowanych płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
170 g cukru
ekstrakt migdałowy - 1 łyżka
dodatkowo:
330 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
zielony barwnik
M&M-sy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami.
Masło rozpuszczamy w garnuszku, studzimy i przelewamy do miski, dodajemy jajka, ekstrakt migdałowy oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę do rozbicia jajek i połączenia składników.
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, mieszamy rózgą.
Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy pozostałym cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu. Muffinki studzimy.
Do wystudzonych przygotowujemy krem. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem pudrem na sztywno.Dodajemy zielony barwnik, mieszamy. Na wierzch jako jajeczka układamy M&M-sy.
Więcej inspiracji i sprawdzonych przepisów na Wielkanoc znajdziesz w tej zakładce.
Zapraszam również do polubienia mojego fanpaga na Facebook'u .
Chętnie skusiłybyśmy się na taką babeczkę :)
OdpowiedzUsuń