21 marca

Żur w wersji light czyli na bulionie warzywnym

Na świątecznym stole musi być żur. Bo żur to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie 
i kiełbasie. Zupa do lekostrawnych nie należy, ale ja mając dzieci w wieku jedzącym już wszystkie potrawy zawsze myślę co przygotować żeby bylo trochę lżej niż zazwyczaj. I tak powstał lekki żur na bulionie warzywnym, a nie jal co roku na wędzonych kościach i boczku.

A mówią, że...
Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku* i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi.
* Maksymalna dawka dobowa to 5 kapsułek


Składniki:
1/2 szklanki zakwasu na żur
1 duża marchewka
1 ziemniak
1/2 selera
1 opieczona cebula
1,5-2 litry wody
jajka przepiórcze lub kurze najlepiej od szczęśliwych kurek ;)
2-3 pętka białej kiełbasy
sól, pieprz do smaku
łyżeczka majeranku
czubata łyżka chrzanu
rzeżuszka



Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa. Tylko cebulę dodajemy w całości. Gotujemy 10 minut. Dodajemy białą kiełbasę i zakwas. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka miut na wolnym ogniu. 
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, rzeżuszką i chrzanem.


„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”





Przy świątecznym stole

1 komentarz:

  1. Żurek też zawsze u nas musi być i już się nie możemy na niego doczekać :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger