sobota, 8 kwietnia 2017

Calzone

Składniki na ciasto:

4 łyżki oliwy
900 gram mąki pszennej
2 łyżki soli
35 gram świeżych drożdży
500 ml ciepłego mleka


składniki na farsz:
2 papryki pokrojone w kostkę
400 gram schabu podsmażonego do miękkości z cebulą
250 gram żółtego sera
500 gram pieczarek
przyprawa do pizzy 


dodatkowo:
jajko
papier do pieczenia



Przygotowanie:
Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn.
Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy wyrośnięty rozczyn, sól, mleko. Wrabiamy gładkie i miękkie ciasto. Formujemy kulę, smarujemy oliwą, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy ciasto na 12 części. 
Każdą wałkujemy i przy pomocy talerza deserowego wykrawamy okrąg.

Składniki na farsz kroimy w mniejsze kawałki, plasterki wedle uznania. Wszystkie mieszamy ze sobą. Na połowę każdego koła nakładamy farsz zostawiając około 1 cm od brzegu, przykrywamy druga połową i zlepiamy brzegi.

Pierogi drożdżowe układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem
i pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C góra - dół. 


1 komentarz: