30 listopada

Karp pieczony w galarecie

Karp pieczony w galarecie
Wielkimi krokami zbliżamy się do Bożonarodzeniowych dań. 

W Newsweeku czytamy:"Bez karpia nie ma Wigilii? Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt tak nie uważał. Przez ostatnie 900 lat karp to pojawiał się w jadłospisie Polaków, to z niego znikał. 
W Wigilię na stołach Polaków pojawiały się różne ryby, ale „tradycyjnego” karpia na dobre wprowadziła na nie dopiero ... komuna. I tak naprawdę historia karpia nie zmieniła się w ogóle, na jednym stole pojawia się w 5 odsłonach na innym w ogóle. 
U nas się akurat pojawia i smażony i pieczony i w galarecie;)

28 listopada

Domowy budyń waniliowy

Domowy budyń waniliowy
Bardzo lubimy przygotować sobie na podwieczorek budynie lub kisiele. Często sięgamy po gotowe gorące chwile w różnych smakach ale jak zwykle najlepsze z najlepszych są te domowe, przygotowane z podstawowych składników w różnych proporcjach. I tutaj znowu możemy przywołać nasze kochane babcie czy mamy, bo one kiedyś tylko takie nam przygotowywały 
z mleka, maki ziemniaczanej, cukru i dodatków smakowych. Pyszne i tyle!
W podanym przepisie szklanka ma 250 ml.


24 listopada

Pierniki norymberskie

Pierniki norymberskie
Jadłam ostatnio coś obłędnie pysznego, cudownego w smaku, słodkie ale nie za słodkie i idealnie mokre w środku. A mowa o pierniczkach norymberskich.
Postanowiłam poszukać w sieci przepisu i spróbować zrobić podobną kopię. Prawie wyszła 😃 
Przepis na pierniki znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Pani Joanna pisze, że są to jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych pierniczków na Bawarii.

18 listopada

Piernik staropolski dojrzewający - ciasto

Piernik staropolski dojrzewający - ciasto
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki, przygotowując go wprowadziłam lekką modyfikację w postaci masła i cukru. Zmniejszyłam ilość masła ponieważ taką kostkę miałam w domu w oryginalnym przepisie było 250 g, a ilość cukru została zmniejszona o 1/2 szklanki ponieważ wydaje mi się ze 500 g miodu i 1 szklanka cukru powinno wystarczyć w zupełności.

17 listopada

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami
Placuszki mają to do siebie że są po 1.pyszne, po 2. szybkie w przygotowaniu a po 3. uwielbia je mój synek. Chociaż rekord zjadania ilości placuszków prawie z patelni biją serniczki
Ta wersja placuszków z jabłkami jak dla mnie jest idealna, lekka, puszysta, mokra w środku od jabłek i wcale nie potrzebuje cukru pudru na wierzch. Jest po prostu pyszna sama w sobie.


16 listopada

Czekoladowo - orzechowe batony z płatkami kukurydzianymi

Czekoladowo - orzechowe batony z płatkami kukurydzianymi
Szukając pomysłów na domowe batony, ciasteczka i w ogóle przekąski trafiłam na bloga 
Grzegorza Mniam Mniam . Popatrzyłam, poczytałam i zrobiłam. Batony o smaku czekolady i masła orzechowego z dodatkiem płatków kukurydzianych.
Batony są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale mają jedno ogromne ale są mega mega słodkie.



12 listopada

Nóżki z kaczki

Nóżki z kaczki
Pieczone udka z kaczki są dość łatwe w przygotowaniu, mięso jest soczyste i ma bardzooo chrupiącą skórkę. 
Polecają się na niedzielny obiad;)

09 listopada

Tort śmietanowy z czarną porzeczką

Tort śmietanowy z czarną porzeczką
Tort kakaowy z śmietanową masą i czarną porzeczką, a nasączony syropem grenadine. 
Chyba nie muszę mówić że był pyszny ;) Zrobiony jako niespodzianka dla mojej przyszłej teściowej na jej 18 urodziny ;)))


08 listopada

Rogale Marcińskie edycja II

Rogale Marcińskie edycja II
Jak co roku dzień 11. listopada się zbliża, więc, aby tradycji stało się za dość zapraszam Was na Rogale Marcińskie. 

Kto kocha mak biały? Ja, Ja, Ja...bo mak biały to główny składnik Rogali Marcińskich. Jest taki delikatny w smaku, wyróżnia się wysoką jakością, właściwościami oraz walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem. A jeśli jesteście ciekawi legendy o rogalach kliknijcie tu ;) 


08 listopada

Zupa krem z batatów z pieprzem cayenne i kminkiem

Zupa krem z batatów z pieprzem cayenne i kminkiem
Taka ciekawostka: Słodkie ziemniaki - samo zdrowie! Znane pod nazwą wilec ziemniaczany – gatunek byliny należący do rodziny powojowatych, inne nazwy batat, patat, kūmara lub słodki ziemniak. Pochodzi z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej.

A można zrobić z nich dietetyczne chipsy, dodać do wegańskiej zapiekanki lub do mięsnego dania!



05 listopada

Marchewka w zalewie

Marchewka w zalewie
I przedstawiam kolejną propozycję do słoików aby zatrzymać  zapas marchewki w innym wydaniu niż mrożona czy duszona. Marchewka w zalewie. Będę monotematyczna ale przepis również mam od mojej siostry współtwórczyni nowo powstałego bloga "Przepis podany na talerzu".

Marchewka gotowania w słodkiej zalewie. Taka na już jako dodatek do obiadu, możemy ją poddusić na maśle, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie od podstaw.  Świetnie też będzie się komponowała w sałatce jarzynowej na świątecznym stole;)


05 listopada

Konkurs - do wygrania biały mak od Green Essence

Konkurs - do wygrania biały mak od Green Essence
Uwaga! Ogłaszam szybki konkurs 2 dniowy na moim fan pagu ;) 

Jak już zauważyliście Green Essence obdarowało mnie sporą ilością białego maku.
A ze święto związane z Rogalami Marcińskimi już niebawem do wygrania będzie 1 paczka 500 gram białego maku od Green Essence.

Zadanie konkursowe:
Jak już wiadomo w domu mam niespełna 3 letniego szkraba,który podczas zakupów sięga coraz częściej po różnego rodzaju batoniki.

Waszym zadaniem będzie zamieszczenie pod postem konkursowym przepisu na fit przekąski, batoniki, placuszki.
Miło będzie jeśli polubicie i udostępnicie mój post, oraz zostawicie polubienie na moim fan pagu.

Konkurs trwa do poniedziałku 07/11/2016 go godziny 8.30 ;) szybko wybieram zwycięzcę i wysyłam paczkę żeby jeszcze doszła przed 10/11/2016 r.



04 listopada

Sok winogronowy z sokownika

Sok winogronowy z sokownika
Do zrobienia soku wykorzystujemy sokownik na parę. Nie posiadam niestety swojego ale moja niezawodna przyszła teściowa zawsze służy pomocą. Sokownik do robienia soków jest idealny.
Przede wszystkim sok robi się sam, my sobie w tym czasie możemy zjeść jakieś pyszne ciacho;)
Przepis dodaję do akcji na Facebooku "Błyskawiczne piątki"



03 listopada

Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar

Buraki w zalewie octowo - winnej Jamar
Przepis na te buraczki dostałam od siostry, która znowu wygrzebała przepis na nie w słynnych gazetkach przyślij przepis. Sama robiłam je pierwszy raz, ale jadłam wielokrotnie przygotowywane przez nią i są naprawdę super, nadają się na zasmażane, na sałatkę na zimno z jabłkiem do obiadu a nawet na ćwikłę z chrzanem ale przede wszystkim wychodzi z nich pyszny barszczyk czerwony.


03 listopada

Swojski smalec

Swojski smalec

Przed chwilą zjadłam pajdę chleba ze smalcem, jabłkiem, cebulką i skwarkami.Coś pysznego!


To taka najlepsza z najlepszych "pasta" do kanapek. Pewnie pamiętacie ten rarytas z wakacji czy ferii zimowych u babci?! A może sami robicie? Zdradźcie proszę swoje wspomnienia;) 

Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem.

02 listopada

Jogurtowe ze śliwkami

Jogurtowe ze śliwkami
Ostatnie śliwki, więc nie mogło obejść się bez ciasta śliwkowego. W tym roku jakoś jesienny sezon owoców  minął mi nie wiadomo kiedy. Zapasów zero, dobrze że jeszcze zeszłoroczne zostały w spiżarni;)
Częstujcie się!

01 listopada

Ciasto kakaowy salceson

Ciasto kakaowy salceson
Szaro, buro, smutno - taki nijaki ten dzień. Może kawa i kawałek słodkiego ciacha  orzywi nam ten dzień. Lata nie robiłam tego ciasta, postanowiłam więc odświeżyć przepis, ale okazało sie że zaginą w stosie innych przepisów. 
Postanowiłam poszukać inspiracji w sieci;) I tak trafiłam na świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny salceson jadłam oczami patrząc na przepiękne fotografie.

Copyright © 2016 Życie zaczyna się w kuchni , Blogger