środa, 25 maja 2016

Pstrąg łososiowy smażony na maśle z risotto z selerem naciowym

Szybki, prosty, nieprzekombinowany obiad. Nie jadłam lepszego risotto jak z ryżu Uncle Ben's, a z dodatkiem selera naciowego to już poezja. Seler dodaje mu świeżości i dodatkowego aromatu. 
Obiad przygotowałam już dzisiaj dla mojej mamy z okazji " Międzynarodowego Dnia Matki", była zachwycona;) A po obiedzie była też słodka niespodzianka;)


Składniki:
- 1 filet pstrąga łososiowego
- sok z połowy cytryny
- kilka listków świeżego tymianku
- 100 gram masła
- 250 gram ryżu do risotto Uncle Ben's
- 4 pałki selera naciowego
- 600 ml wody lub bulionu

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy połowę masła, wsypujemy ryż i smażymy aż ziarenka zaczną zmieniać kolor na przeźroczysty. Wlewamy 100 ml wody do ryżu. Mieszamy od czasu do czasu, aż ryż wodę wchłonie. Wtedy wlewamy kolejną porcję cały czas mieszając. I tak 6 razy, aż całą wodę wlejemy do ryżu. Wszystko trwa około 12-15 minut.

W między czasie selera siekamy ma mniejsze kawałki 0,5-1 cm. Podsmażamy na pozostałym maśle. Dodajemy do ryżu chwilę przed zakończeniem gotowania.

Patelnię zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i odstawiam na kilka minut.

Na patelni po selerze naciowym i pozostałym maśle smażymy filety z pstrąga, jeżeli jest potrzeba dodajemy masła. Filety wcześniej marynujemy w świeżym tymianku i soku z cytryny.

2 komentarze:

  1. Przeapetyczny pomysł na ryż z selerem naciowym. Do tego łosoś i mamy obiadzik-bajkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty w swoim wykonaniu i bez nadmiaru dodatków ;) Polecam na np.niedzielny obiad;)

    OdpowiedzUsuń