wtorek, 10 maja 2016

Zapiekana kasza jaglana z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa i korzystam z niego, kiedy tylko mam okazję a tym razem okazję mam wypiekać smakołyki rabarbarowe razem z dziewczynami w akcji" Ciasto na niedzielę".
Przepis zaczerpnęłam z bloga Veggieola. Zajrzyjcie tam koniecznie, blog pełen inspiracji na dania vege, a nawet bezglutenowe.



Składniki:
- 100 gram kaszy jaglanej np.ze sklepu zielona esencja
- 250 ml śmietany roślinnej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy

- odrobina oleju do wysmarowania formy
- rabarbar

Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu, studzimy, miksujemy na gładko z pozostałymi składnikami. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i wykładamy do posmarowanego olejem naczynia na tarte. Układamy na wierzchu pokrojony rabarbar.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku, około 30- 40 minut przy temperaturze 180 ˚C. W zależności od piekarnika.



Wspólnie wypiekały: 
i Beata Rzepka oraz Lidia Wesolowska